Consultoria i assessoria en material, instal·lacions i eficiència energètica

 Assessoria en material i instal·lacions, eficiència energètica i energia solar. Domòtica, inmòtica i enginyeria

 

۷ Integració de sistemes

۷ Envoltant i sistemes d'aïllament

۷ Energies netes i renovables

۷ El blog d’energia

۷ Marques i representades

 

 

 

 

 

Energia solar fotovoltaica

Energia solar fotovoltaica

 

Estudi i projecció de sistemes fotovoltaics per a vivendes, edificis i empreses.

 

Amb connexió a xarxa i aïllades.

 

Sistema perfecte per al recolzament de instal·lacions de calefacció i climatització elèctriques i aerotèrmiques.

 

 

L'energia solar fotovoltaica és aquella que s'obté en convertir la llum solar en electricitat fent servir una tecnologia basada en l'efecte fotoelèctric. Es tracta d'un tipus d'energia renovable, inesgotable i no contaminant que es pot produir en instal·lacions que van des dels petits generadors per a autoconsum fins a les grans plantes fotovoltaiques. Descobriu com funcionen aquests enormes camps solars.

 

 

Què és l'energia fotovoltaica i com funciona?

 

L'energia solar fotovoltaica és una font d'energia renovable i neta que fa servir la radiació solar per produir electricitat. Es basa en l'anomenat efecte fotoelèctric, pel qual determinats materials són capaços d'absorbir fotons (partícules lumíniques) i alliberar electrons, generant un corrent elèctric.

 

Per això, s'empra un dispositiu semiconductor anomenat cel·la o cèl·lula fotovoltaica, que pot ser de silici monocristal·lí, policristal·lí o amorf, o bé altres materials semiconductors de capa fina. Les de silici monocristal·lí s'obtenen a partir d'un únic vidre de silici pur i arriben a la màxima eficiència, entre un 18% i un 20% de mitjana. Les de silici policristal·lí s'elaboren en bloc a partir de diversos vidres, per la qual cosa resulten més barates i tenen una eficiència mitjana d'entre el 16% i el 17,5%. Finalment, les de silici amorf presenten una xarxa cristal·lina desordenada, cosa que comporta pitjors prestacions (eficiència mitjana d'entre un 8% i un 9%) però també un preu menor.

 

 

Tipus de plantes fotovoltaiques:

 

Hi ha dos tipus de plantes fotovoltaiques: les que estan connectades a la xarxa i les que no. Dins de les primeres existeixen, al seu torn, dues classes més:

 

• Central fotovoltaica: tota l'energia produïda pels panells s'aboca a la xarxa elèctrica.

 

• Generador amb autoconsum: part de l'electricitat generada és consumida pel propi productor (en un habitatge, per exemple) i la resta s'aboca a la xarxa. Alhora, el productor pren de la xarxa l'energia necessària per cobrir la demanda quan la unitat no li subministra prou.

 

 

Aquestes instal·lacions amb connexió a la xarxa compten amb tres elements bàsics:

 

• Panells fotovoltaics: es tracta de grups de cel·les fotovoltaiques muntades entre capes de silici que capten la radiació solar i transformen la llum (fotons) en energia elèctrica (electrons).

 

• Inversors: converteixen el corrent elèctric continu que produeixen els panells en corrent altern, apte per al consum.

 

• Transformadors: el corrent altern generat pels inversors és de baixa tensió (380-800V), per la qual cosa s'utilitza un transformador per elevar-lo a mitja tensió (fins a 36kV).

 

Per part seva, les instal·lacions no connectades a la xarxa operen a illa i solen trobar-se en llocs remots i explotacions agrícoles per satisfer demandes d'il·luminació, servir de suport a les telecomunicacions i bombar els sistemes de reg. Aquestes plantes aïllades requereixen dos elements addicionals per funcionar:

 

• Bateries: encarregades d'emmagatzemar l'energia produïda pels panells i no demanada en aquell instant per quan sigui necessari.

 

• Reguladors: protegeixen la bateria contra sobrecàrregues i en prevenen un ús ineficient.

 

 

Avantatges de l'energia fotovoltaica:

 

• Es tracta d'un tipus d'energia 100% renovable, inesgotable i no contaminant, que no consumeix combustibles ni genera residus, per això contribueix al desenvolupament sostenible.

 

• És modular, per la qual cosa es poden construir des d'enormes plantes fotovoltaiques a terra fins a petits panells per a teulades.

 

• Permet la instal·lació de bateries per emmagatzemar l'electricitat sobrant i donar-ne ús posterior.

 

• És un sistema particularment adequat per a zones rurals o aïllades on la línia elèctrica no arriba o és dificultosa o costosa la seva instal·lació, o per a zones geogràfiques la climatologia de les quals permet moltes hores de sol a l'any.

 

• Contribueix a la creació de llocs de treball verds i a l'impuls de l'economia local amb projectes d'avantguarda.

 

 

 

 

Energia solar tèrmica

Energia solar tèrmica

 

Estudi i projecció de sistemes tèrmics per a vivendes, edificis i empreses.

 

Pensats per al recolzament de instal·lacions de calefacció, ACS, escalfament de piscines, etc...

 

 

L'energia solar tèrmica consisteix a transformar l'energia solar en energia tèrmica. És una forma d'energia renovable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

 

Aquesta forma de generar energia es pot aplicar en habitatges i instal·lacions petites i en grans centrals elèctriques.

 

 

Hi ha tres tipus d'energia solar tèrmica:

 

• Les plantes d'alta temperatura es fan servir per generar electricitat. Treballen amb temperatures per sobre dels 500ºC.

 

• Les plantes de mitjana temperatura treballen amb temperatures entre els 100 i 300 graus Celsius.

 

• Les instal·lacions de baixa temperatura s'utilitzen habitualment en habitatges. Treballen amb temperatures menors de 65 graus Celsius.

 

 

Com és una instal·lació solar tèrmica per a una vivenda:

 

Aquest tipus d'instal·lacions són sistemes solars tèrmics de baixa temperatura.

 

Energia solar tèrmica, usos i tipus d'instal·lacions.

 

Es tracta de dos circuits tancats amb un intercanviador de calor. Al circuit primari, el fluid calorportador fred passa pels panells solars. La radiació del sol ho escalfa i es dirigeix a un intercanviador de calor on cedeix energia tèrmica al circuit secundari. Tot seguit, torna a repetir el cicle.

 

Al circuit secundari, el fluid calorportador, després de rebre la calor a l'intercanviador es dirigeix a l'acumulador. A l'acumulador el fluid calorportador cedeix la calor a l'aigua emmagatzemada al seu interior. Un cop fred es torna a dirigir a l'intercanviador de calor per repetir el cicle.

 

 

Què és un sistema d'acumulació tèrmica?

 

Aquest sistema consisteix a emmagatzemar l'energia calorífica en un dipòsit d'aigua. Actua com una bateria però en lloc d'emmagatzemar energia química emmagatzema energia tèrmica.

 

L'aigua calenta emmagatzemada es pot utilitzar directament, com és l'escalfament de l'aigua d'una piscina, en aplicacions d'aigua calenta sanitària o calefacció.

 

 

Sistema de distribució:

 

Un cop escalfat el medi portador de calor, podem traslladar l'energia tèrmica a altres fonts més fredes.

 

En aquest sistema s'engloben tots els elements destinats a la distribució del fluid portador de calor i condicionament per al consum (sistemes de control, canonades, bombes, etc.)

 

 

Sistemes convencionals de recolzament energètic:

 

Les instal·lacions solars tèrmiques necessiten sistemes de suport d'energia convencional en previsió a la manca de radiació solar o per un consum superior al dimensionat.

 

 

Aquests sistemes de suport energètic poden ser de diverses fonts:

 

• Directament de la xarxa de la pròpia companyia elèctrica.

 

• Altres fonts d'energia renovable. Per exemple, l'energia eòlica.

 

• Fonts d'energia no renovables o combustibles fòssils. En algunes instal·lacions s'utilitzen calderes de pèl·let o de biomassa.

 

En els mesos de radiació solar més baixa no s'arriba a cobrir el 60% de les necessitats. Per contra, a l'estiu arriba gairebé al 100%.

 

Pretendre cobrir per sobre d'un 60% o 70% anual requeriria col·locar un camp solar molt gran que seria difícil d'amortitzar. D'altra banda, a l'estiu es generaria un excedent de producció i provocaria problemes de sobreescalfament.

 

 

 

 

Energia aerotèrmica i geotèrmica

 

Estudi i projecció de sistemes tèrmics per a vivendes, edificis i empreses.

 

Aprofita l’energia de l’aire i de la terra.

 

Sistema perfecte per a instal·lacions d’aigua calenta sanitària ACS, calefacció i climatització hidràuliques.

 

 

¿Qué es una bomba de calor?

 

La eficiencia energética, especialmente durante los últimos años, ocupa titulares sin parar, y como consecuencia de esto, podría parecer que cada día hay un sistema de climatización industrial y/o comercial nuevo llamado a desbancar al anterior; no obstante, la realidad es que, muy a menudo, es la tecnología más asentada y conocida la que ofrece un mejor rendimiento.

Así pues, es crucial ofrecer un asesoramiento personalizado y profesional para ofrecer la solución más respetuosa con el medioambiente, más eficiente y que mejor se adapte a las necesidades de cada cliente.

 

Es por eso por lo que, os vamos a hablar de las bombas de calor, uno de los “básicos” de la climatización industrial y comercial que, sin embargo, se posiciona como uno de los sistemas que mejores resultados puede ofrecer bajo un mayor abanico de circunstancias. En todo caso, ¿qué es una bomba de calor?

 

Una bomba de calor es un aparato que consta de un compresor, un condensador, una válvula de expansión y de un evaporador y que utiliza los principios de la termodinámica para evacuar el calor de una estancia o, por el contrario, para transferírselo, según se quiera calentar o enfriar ese espacio. Esto se consigue, usualmente, gracias a los cambios de estado de un líquido refrigerante, tal y como comentaremos en el próximo apartado.

 

Consecuentemente, para poder entender cómo funciona la bomba de calor empezaremos explicando cuál es la función de cada uno de sus componentes.

 

• Válvula de expansión. Como en otras instalaciones, la válvula sirve para regular el paso de refrigerante (en estado líquido) desde el condensador al evaporador.

 

• Evaporador. Se trata de un intercambiador de calor, es decir, de un aparato pensado para que dos fluidos a temperatura distinta entren en contacto, directa o indirectamente, con el fin de que se produzca una transferencia de calor entre ambos. En él se produce el cambio de fase del refrigerante de líquido a vapor, lo que hace que absorba energía calorífica.

 

• Compresor. Este aparato comprime el líquido refrigerante para aumentar su presión.

 

• Condensador. Es otro intercambiador de calor. El fluido, en este caso, cede energía debido al cambio de estado gaseoso a líquido, lo que permite calentar la estancia o expulsar calor al exterior, según el modo en el que se emplee.

 

 

Tipos de bomba de calor

 

Ya que ya hemos comprendido que las bombas de calor pueden realizar estas dos funciones inversas (pero complementarias), vamos a explicar qué tipos de bombas existen. Algunos de ellos ya los hemos mencionado, pero aquí encontrarás una lista mucho más detallada que te puede resultar de gran utilidad si estás pensando en qué tipos de bombas de calor se pueden adaptar mejor a tus circunstancias.

 

• Bomba de calor aire-aire. Son las más sencillas y, consecuentemente, las que se incorporan en un mayor abanico de equipos. Simplemente, la bomba toma energía calorífica del aire exterior y la cede a un caudal de recirculación del aire del espacio que se desea calentar.

 

• Bomba de calor aire-agua. En este caso, el calor del aire no se cede a un caudal de recirculación de aire, sino de agua. Así, también se puede usar para conseguir ACS o para suelos radiantes (gracias a su temperatura de funcionamiento más baja).

 

• Bomba de calor agua-agua. Este tipo de bombas toma la energía calorífica de una corriente de agua o de bolsas de agua presentes en el subsuelo y la transmite al caudal de recirculación de agua de la instalación.

 

• Bomba de calor agua-aire. Al contrario que la de aire-agua, estas bombas usan el calor de la corriente de agua para transmitírselo al caudal de aire del espacio a calentar.

 

• Bomba de calor tierra-agua/aire. Aunque son parecidas a las anteriores, son mucho menos frecuentes, puesto que son muy caras y se necesita un espacio bastante amplio para poder realizar la instalación. El agua, en estas bombas, fluye a través de unas tuberías que pasan bajo tierra, lo que permite que el agua capte el calor del terreno. Son las bombas que forman parte de las calefacciones geotérmicas y funcionan gracias a que la temperatura de la tierra es bastante constante a poca profundidad.

 

Las bombas de calor, actualmente, suelen incorporar la tecnología inverter. Estas están dotadas con un microchip que permite variar la velocidad del compresor para adaptarla a la demanda, lo que posibilita que este componente del circuito no esté funcionando siempre al 100%. De este modo, se puede ahorrar mucha energía, se evita tener que cambiar el compresor más frecuentemente (ya que no tiene que trabajar siempre a máxima capacidad), se genera menos ruido y se consigue que el sistema resista mejor las temperaturas bajas (ya que el compresor no se tiene por qué parar).

 

Así pues, de esta breve descripción de los distintos tipos de bombas de calor podemos sacar las siguientes conclusiones.

Las bombas de calor geotérmicas suelen clasificarse en el mismo tipo que las hidrotérmicas, ya que ambas utilizan el agua para el intercambio de calor, aunque es verdad que las hidrotérmicas ofrecen la oportunidad de realizar un intercambio abierto directamente con el agua, sin embargo, esto no es lo más común.

 

Por otra parte, la estructura de las bombas aerotérmicas es muy parecida a la de las geotérmicas. Las diferencias entre ellas son, básicamente, que las geotérmicas necesitan que la estructura de tuberías pase por debajo de la tierra y que las aerotérmicas necesitan un ventilador que mueva el aire.

 

Finalmente, aquellas bombas que ceden el calor a un circuito de agua (suelo-agua, aire-agua y agua-agua) consiguen llevar a cabo el intercambio de calor haciendo que el refrigerante, que está a una temperatura muy alta, pase por un depósito con agua. En algunos casos, este fluido refrigerante fluye a lo largo de una tubería que sirve como serpentín, calentando así el agua que se va utilizar para calefacción y ACS.

 

 

 

Jordi Santos

Estudis energètics i automatització d’edificis

 

Tel. 620 514 415

Contacta amb nosaltres

 

Espanyol - Català

 

Linked in

www.jordisantos.com

www.asesor-eficiencia-energetica.com

...

 

 

Per a vivendes

Pisos, apartaments, xalets, cases, torres ...

 

Edificis i sector terciari

Hotels, oficines, col·legis, escoles, acadèmies, universitats, aeroports, hospitals, residències geriàtriques, centres comercials, centres esportius, museus ...

 

Col·laborem amb

Estudis d'arquitectura, arquitectes autònoms, instal·ladors electricistes, lampistes, empreses de seguretat i informàtica i particulars.

 

 

Àmbit d’actuació

Alt Camp, Valls, Alt Empordà, Figueres, Alt Penedès, Vilafranca del Penedès, Alt Urgell, La Seu d'Urgell, Alta Ribagorça, Pont de Suert, Anoia, Igualada, Aran, Vielha e Mijaran, Bages, Manresa, Baix Camp, Reus, Baix Ebre, Tortosa, Baix Empordà, La Bisbal de l'Empordà, Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Baix Penedès, El Vendrell, Barcelonès, Barcelona, Berguedà, Berga, Cerdanya, Puigcerdà, Conca de Barberà, Montblanc, Garraf, Vilanova i la Geltrú, Garrigues, Les Borges Blanques, Garrotxa, Olot, Gironès, Girona, Maresme, Mataró, Moianès, Moià, Montsià, Amposta, Noguera, Balaguer, Osona, Vic, Pallars Jussà, Tremp, Pallars Sobirà, Sort, Pla d'Urgell, Mollerussa, Pla de l'Estany, Banyoles, Priorat, Falset, Ribera d'Ebre, Mora d'Ebre, Ripollès, Ripoll, Segarra, Cervera, Segrià, Lleida, Selva, Santa Coloma de Farners, Solsonès, Solsona, Tarragonès, Tarragona, Terra Alta, Gandesa, Urgell, Tàrrega, Vallès Occidental, Sabadell i Terrassa, Vallès Oriental, Granollers